Türkiye güneş enerjisi kapasitesini iki katına çıkardı

Türkiye Güneş Enerjisi Kapasitesini Hızla Arttırıyor

Londra merkezli uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember’in son raporuna göre, Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesi 2024 sonunda 19,6 gigavatı geçerek önemli bir milestona ulaştı.

Temmuz 2022’de ulaşılan 9,7 gigavat seviyesinden bu yana geçen 2,5 yılda güneş enerjisi kapasitesi ikiye katlanarak büyük bir artış gösterdi.

2025 yılı sonuna kadar 18 gigavatlık güneş enerjisi hedefini Ağustos 2024’te gerçekleştiren Türkiye, belirlenen hedeflere erken ulaşarak dikkat çekiyor.

Güneş Enerjisi Kapasitesi Öztüketimle Yükseliyor

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artışta, öztüketim odaklı güneş enerjisi projelerinin %94’lük büyük bir payı bulunuyor.

Son 2,5 yılda güneş enerjisi kurulu gücü %100’ün üzerinde artış gösterirken, bu ivmeyi daha önce 2018-2022 arasındaki dört yıllık dönemde görmüştük. Ember’in tahminlerine göre, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini 2035’e kadar 120 gigavata çıkarması bekleniyor.

Güneş Enerjisinde Yeni Fırsatlar

Ember’in raporuna göre, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeli, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini artırmaya devam edecek.

Ayrıca, Türkiye’nin en az 53 gigavat yüzer güneş enerjisi santrali potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. Bu projelerin YEKA kapsamında ihale edilmesi, yenilenebilir enerji kapasitesinin artmasına ve kullanılmayan su yüzeylerinin değerlendirilmesine katkı sağlayacak.

Güneş ve Rüzgar Enerjisi Enerji İthalatını Azaltıyor

Rapora göre, güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payıyla son 2,5 yılda enerji ithalatı maliyetleri 15 milyar dolar azaldı.

Bu süreçte sadece güneş enerjisi, ülkenin elektrik ihtiyacının %6’sını karşılayarak 5,4 milyar dolarlık gaz ithalatını engelledi.

Enerji Dönüşümünde Türkiye’nin Potansiyeli

Ember Türkiye Enerji Analisti Bahadır Sercan Gümüş’e göre, Türkiye’nin son yıllardaki güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artış, ülkenin enerji dönüşümünde önemli bir adım attığını gösteriyor.

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesini hızla artırarak 2025 hedeflerini aşması, ülkenin daha iddialı hedefler belirleme potansiyelini gösteriyor. Gümüş, Türkiye’nin enerji dönüşümündeki kararlılığının uluslararası alanda da tanınmasının önemine vurgu yapıyor.

Related Posts

İnşaat malzemesi sanayi üretimi geriledi

İnşaat malzemesi sanayisinde üretim 2025 yılının şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 geriledi.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

BMW kârları sert düştü

Alman otomotiv devi BMW, 2025 yılına finansal açıdan kötü bir giriş yaptı. Şirketin ilk çeyrekte elde ettiği net kâr, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,4 azalarak 2,2 milyar euro seviyesine geriledi. Dolar cinsinden ifade edildiğinde bu …

Sırrı Süreyya’nın ardından…

Sırrı Süreyya Önder’e dair yazdığım yazı o birilerini pek bir şaşırtmıştı. İlk günden itibaren yattığı hastaneye yaptığım ziyaretler de. Sırrı Süreyya benim hemşehrimdi. Yaşça küçüğümdü. Uzun yıllara dayalı tanışıklığımız vardı. Birbirimize karşı sevgimiz ve saygımız. Sonra aramıza siyaset girdi. Dünya görüşlerimiz farklıydı ama bu farklılık aramıza siyaset girmeyinceye kadar sevgiyle ve saygıyla devam etti. Hiç unutmam. 2011’de ben AK Parti’nin Adıyaman milletvekili adayıydım. Sırrı Süreyya da

Hazine iki tahvil ihalesinde yaklaşık 35,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirilen iki devlet tahvili ihalesinde yaklaşık 35,5 milyar TL borçlandı.

CHP’li Gürer: Don arpanın verim ve rekolte kaybına yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan zarar gören tarım ürünlerini yerinde inceleyerek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, “Donla ilgili tablo zaman geçtikçe daha belirgin hale geliyor ve arpanın farklı bölgelerinde verim ve rekolte kaybına yol açıyor” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir