Yapay zekâda ABD-Çin rekabeti kızışıyor

Yapay Zekâ Teknolojilerinde Devrim: DeepSeek R1

Yenilikçi DeepSeek V3 modeli ile geliştirilen R1, yapay zekâ sektöründe büyük bir çığır açtı. ABD’nin teknoloji satışındaki ambargolarına rağmen uygun fiyatı ve üst düzey performansıyla dikkatleri üzerine çeken DeepSeek R1, sektörün önde gelen isimleri OpenAI ve Anthropic’in ürünlerine meydan okuyor.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir rapora göre, DeepSeek R1’in Amerikan şirketlerinin ürünlerine göre daha verimli olduğu ve çok daha düşük maliyetle elde edildiği belirtiliyor. Bu durum, ABD’nin yapay zekâ politikalarını gözden geçirmesine neden oluyor.

OpenAI’nın ortaya koyduğu plana göre, ABD’nin Çin’e karşı teknoloji yarışında öne geçebilmesi için önemli miktarda kaynak ayırması gerektiği vurgulanıyordu. Bu doğrultuda, ABD Başkanı Trump’ın açıklamalarıyla desteklenen 500 milyar dolarlık “Stargate” projesi hayata geçirildi.

ABD Başkanı Trump, maliyetlerin düşürülmesinin olumlu bir adım olduğunu ve ABD’nin hala lider konumda olduğunu belirtti. Ancak bu durumun ABD şirketleri için bir uyarı niteliği taşıdığını da ekledi.

DeepSeek’in yükselişiyle birlikte NASDAQ borsasında teknoloji şirketlerine ait hisseler yüzde 3.1 oranında değer kaybederken, çip üreticisi devi Nvidia’nın piyasa değeri yüzde 16.9 azalarak büyük bir kayıp yaşadı. Bu durum Avrupa ve Asya borsalarını da olumsuz etkiledi.

Ayrıca, DeepSeek, Apple’ın AppStore’un ABD ve Türkiye mağazalarında en popüler ücretsiz uygulama kategorisinde lider konumuna yükseldi.

Daha Uygun ve Etkili: DeepSeek R1

DeepSeek’in eğitime ihtiyaç duyduğu 2 bin adet Nvidia çipiyle 6 milyon dolara mal olduğu iddia ediliyor. Benzer şekilde, ChatGPT’nin 16 bin Nvidia çipine ihtiyaç duyduğu biliniyor.

OpenAI şirketinin CEO’su Sam Altman, en gelişmiş modeli olan GPT-4’ü 100 milyon dolara mal ettiklerini duyurmuştu. Bu durum, DeepSeek’in teknoloji dünyasında yarattığı farkı ortaya koyuyor.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tatar mevkidaşı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’u AK Parti Genel Merkezi’nde kabul etti.

Mehmet Murat Çalık’a peş peşe biyopsi

Tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’a kısa süre içinde peş peşe biyopsi işlemleri uygulanması, sağlık durumuna ilişkin endişeleri artırdı. Avukatı, yapılması muhtemel cerrahi müdahalenin ciddi ve kalıcı sağlık riskleri taşıdığını açıkladı.

Belçika’da aşırı sıcaklar için 35 derecelik uyarı yapılmıştı: Brüksel bugün 40 dereceyi gördü

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 dereceyi aşacak sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek, “turuncu alarm” verdi. Brüksel’de hava sıcaklığının 40 dereceye kadar çıktığı görüldü.

Yılın ilk hasadı başladı, tarladaki mahsul çiftçinin yüzünü güldürdü

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.

Tayland’ı karıştıran telefon görüşmesi: Başbakan hakkında görevden uzaklaştırma kararı

Tayland Başbakanı Paetongtarn Shinawatra’nın eski Kamboçya Başbakanı Hun Sen gizli bir telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı. Gizli görüşme haberinin basını yansıması üzerine harekete geçen Anayasa Mahkemesi, Shinawatra’yı görevden uzaklaştırdı.

Elon Musk: ABD’nin ulusal devlet borcu konusunda Demokratlar da Cumhuriyetçiler de başarı elde edemedi

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri’nin devlet borcu, 1977’den bu yana artıyor