Türkiye ile Mısır yeni işbirliklerine odaklandı

Türkiye ve Mısır Arasında Yeni İşbirliği Kapıları Açılıyor

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin geçen yıl gerçekleştirdikleri karşılıklı ziyaretler, iki ülke ekonomik ilişkilerinde yeni işbirliği kapıları açtı.

İki liderin ziyaretleriyle birlikte eğitimden ulaştırmaya, tarımdan sanayiye, enerjiden sağlığa kadar birçok alanda anlaşmalara imza atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticaret ve ekonomi, işbirliğimizin lokomotifini oluşturuyor.” ifadesini kullandı.

Mısır’a yapılan ziyaretler kapsamında bu yıl içinde tüm sektörleri kapsayan ticari heyetlerin yanı sıra sektörel ziyaretler de planlanıyor. Türkiye’den bir genel ticaret heyeti halen Mısır’da yeni işbirliği imkanlarını değerlendiriyor ve ziyaret bugün sona erecek.

Ziyaret sonrası otomotiv sektörünü temsilen bir grup iş insanı 3-7 Şubat’ta Kahire’ye gidecek. Bu ziyarette otomotiv sektöründeki işbirliği imkanları değerlendirilecek ve sektörde yeni ihracat kapıları açılması bekleniyor.

  • Ticaret hacmi 8,6 milyar doları aştı

Türkiye’nin Mısır ile ticaret hacmi artış göstererek 2024’te 8 milyar 608 milyon dolara ulaştı. Erdoğan ve es-Sisi’nin hedefi ise bu tutarı 15 milyar dolara çıkarmak.

  • “Türk yatırımları 3,5 milyar dolar seviyesine ulaştı”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer, Türk yatırımlarının 3,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve yeni yatırımların planlandığını belirtti. Yatırımlar genellikle tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde yoğunlaşıyor.

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Mısır Temsilcisi Osman Evren Arıkan, Türk ve Mısır arasındaki ticaret ve sanayi işbirliği potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayarak, Mısır’ın Türk sanayisi için genişleme üssü ve Afrika pazarına giriş kapısı olabileceğini ifade etti.

“2025’in ticari ilişkiler için altın yıl olmasını bekliyorum”

Türk-Mısır İş Konseyi Eş Başkanı Adel El-Lamei, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişimine vurgu yaparak, Türk ticaret heyetinin Mısır’daki ziyaretinin bu çabalara bir örnek olduğunu belirtti.

Related Posts

Plansız ekilen alan karpuzu vurdu

Başta Çukurova olmak üzere bölgede talebin üzerindeki karpuz üretimi, karpuzda fiyatı hızlı düşürüyor. Tarlada 2 liraya kadar düşen fiyat nedeniyle çiftçi ürünü toplamıyor; özellikle nakliye bedelleriyle büyük şehirlerde ise karpuz tezgahta 10-14 lira arasında fiyatlara satılıyor.

Turizmde işçiye tatil yok: Yeni teklifle fazla mesai ücreti de gidiyor

halktv.com.tr – Özel Haber Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 30 Haziran 2025 tarihinde sunulan 2/3186 esas numaralı “Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, çalışma hayatını doğrudan …

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

TMSF, mobilya devi İstikbal’i ihaleye çıkarıyor: Satış bedeli ve ihale tarihi belli oldu

TMSF, FETÖ soruşturmasında el konulan mobilya devi İstikbal’i 12.5 milyar lira muhammen bedelle ihaleye çıkarıyor.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Volkswagen 5 modelindeki 16.500 aracı geri çağırıyor

Yolcu hava yastığındaki potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir kusur nedeniyle Volkswagen dünya çapında 16.510’a kadar aracı geri çağırmak zorunda kaldı. Şirket, talep üzerine verilen ilgili bir raporu doğruladı. Tutarlı kalite kontrollerine …