Temiz enerji yatırımlarında Afrika dikkat çekiyor!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, Afrika’da temiz enerji yatırımları hızla yükseliyor. Özel sektör tarafından yapılan yatırımlar, 2019’da 17 milyar dolardan 2024’te 40 milyar dolara çıktı.

Global enerji sektörüne bu yıl yapılacak yatırımların toplamı 3,3 trilyon doları bulacak. Bunun 2,2 trilyon dolarlık kısmı temiz enerji yatırımlarına ayrılmış durumda. Ancak Afrika, dünya nüfusunun %20’sini barındırmasına rağmen temiz enerji yatırımlarından sadece %2’sini alabilecek. Hesaplamalara göre, bu yıl Afrika’nın temiz enerji yatırımlarından payı 44 milyar dolar olacak.

Temiz Enerjiye Erişim Sorunu

Afrika genelinde 600 milyon insanın elektriğe erişim sorunu devam ederken, 1 milyar insan temiz pişirme yakıtı ve teknolojilerine ulaşamıyor. Sahra Altı Afrika bölgesinde ise yatırımlar, bölgenin büyüklüğü ve nüfusuyla kıyaslandığında oldukça düşük seviyelerde seyrediyor.

Özellikle temiz pişirme çözümlerine yapılan yatırımlar genellikle bağışçı ve hibe projelerine bağlı olarak gerçekleşiyor. Bu alanda yatırım yapmanın getirisi düşük olduğundan tercih edilmiyor. Bu durum, kamu politikalarının enerji yatırımlarını şekillendirmedeki belirleyici rolünü vurguluyor.

Geleceğin Enerji Projeleri

Enerjiye erişimi sağlamak için sadece büyük altyapı projelerine değil, aynı zamanda küçük ölçekli dağıtık çözümlere de yatırım yapılması gerekiyor. Güneş enerjisi sistemleri, mini şebekeler ve enerji depolama çözümleri, kırsal kesimlerde sürdürülebilir enerji erişimi için kritik öneme sahip.

Afrika’da toplam enerji yatırımlarının yaklaşık %70’i hala fosil yakıtlara ayrılıyor. Kamu ve kalkınma finansmanı kaynaklı enerji yatırımları geçen yıl önemli ölçüde azaldı. Bu düşüşte, petrol ve doğal gaz sektöründeki yatırımlardaki gerileme etkili oldu. Yenilenebilir enerji yatırımları ise bu kaybı kısmen telafi edebildi.

Özel sektör, temiz enerji yatırımlarındaki düşüşü telafi etmek için devreye giriyor. Yenilenebilir enerjiye olan ilgi artarken, kalkınma finansman kurumlarından sağlanan sermaye en önemli destek mekanizmalarından biri haline geliyor.

IEA, gelişmekte olan ülkelerdeki enerji dönüşümü için uluslararası sermaye akışlarının artırılmasının kritik olduğunu belirtirken, Afrika’da yerel mali piyasaların derinleştirilmesinin de önemli olduğunu vurguluyor.

Ancak buna karşın, kıtada ekonomik zorluklarla karşılaşılıyor. Artan döviz borcu, yüksek faiz oranları ve para birimi oynaklıkları, yatırım maliyetlerini artırıyor ve projelerin gerçekleşmesini zorlaştırıyor. Ayrıca, Afrika’daki enerji yatırımlarını finanse etmek için gereken kaynakların önemli bir kısmı borç ödemelerine gidiyor.

Related Posts

Merkez Bankası duyurdu: Türk Lirası için yeni hamle

Merkez Bankası TL’yi desteklemek adına yeni adımlar attığını açıkladı. Bununla, 1 aydan uzun vadelerde değişken faizli TL mevduat hesabı açılabilmesine imkan sağlanmasına karar verdi. İşte ayrıntılar…

Promosyon tutarları güncellendi: En yüksek emekli promosyonu hangi bankada?

Emekli promosyon seçenekleri gündemdeki yerini koruyor. Yarışta öne çıkan bankalar, sundukları avantajlarla emekli müşterilere ödemeler yaparak rekabeti hızlandırdı. Kamu ve özel bankalar, promosyon teklifleriyle birlikte birçok ayrıcalığı beraberinde sunuyor. Peki, hangi banka ne kadar promosyon ödüyor? İşte banka banka tam liste…

AB ve İtalya’dan Afrika hamlesi: 150 milyar euroluk dev yatırım planı!

İtalya’nın ev sahipliğinde düzenlenen “Afrika için Mattei Planı” zirvesinde, Avrupa Birliği Afrika’ya yönelik 150 milyar euroluk yatırım taahhüdünü yineledi.

Yeni yatırım teşvik sistemi üzerine

Yeni yatırım teşvik sistemi üzerine

Ekonomistler Merkez Bankası kararını yorumladı: Faiz indirimi için tarih belli oldu

Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı. Banka, piyasa beklentilerine paralel olarak faizi yüzde 46’da sabit tuttu. Açıklanan karar sonrası ekonomistler faiz kararını değerlendirdi. Ekonomistler, İran İsrail savaşındaki belirsizliklere dikkat çekerek, Merkez Bankası’nın faz indirimine gideceği tarihe yönelik tahminde bulundular.

Van turizmini savaş vurdu: Otellerde rezervasyonlar iptal edildi

Ortadoğu’daki gerilim, Van turizmine ağır darbe vurdu. İran ile İsrail arasında tırmanan çatışmalar, kente gelen yabancı ziyaretçi sayısında ciddi düşüşe yol açtı. Turizm yetkilileri, rezervasyon iptallerinin ve ekonomik kayıpların kritik seviyelere …