Nekbe Zulüm 1948’de başladı

Filistinlilerin Nekbe Hikayeleri: Zulmün İzleri

15 Mayıs 1948’de, Filistin topraklarında yaşanan işgal, aslında bir halkın tarihini, kimliğini ve geleceğini hedef alan büyük bir felaketi başlattı. Filistinliler için “Nekbe” yani “Büyük Felaket” olarak adlandırılan bu gün, şehirlerin bombalanması, köylerin yakılması, evlerin yerle bir edilmesi ve binlerce insanın katledilmesiyle doluydu. Kadın, çocuk, yaşlı demeden yüz binlerce Filistinli, vatanlarını terk etmek zorunda kaldı. Ellerinde evlerinin anahtarları, sırtlarında birkaç parça eşya ve yanlarında taşıdıkları umutla sürgün yollarına düştüler. İşte bu gün, Filistin halkının acı dolu 77 yıllık sürecinin de başlangıcı oldu. Nekbe’nin yıl dönümünde Filistinliler, yaşadıkları zorlukları anlatarak bir gün vatanlarına geri döneceklerine inanıyorlar.

TEHCİR ESNASINDA DÜNYAYA GELDİ

1948’de Akka’dan zorla çıkarılan Salih ailesi, Lübnan’a doğru yola çıkarken sırtlarında birkaç eşya ve umutla yola çıktı. Bu yolculuk sırasında dünyaya gelen Dünya Hüseyn Salih, bugün 77 yaşında. Suriye’nin Hama şehrinde mülteci kampında yaşayan Salih, işgalcilerin vatanlarını çaldığı gibi çocukluğunu da çaldığını dile getirdi. Salih, köylerinden sürgün edildikten sonra yaşadıkları acı dolu hikayeyi anlatarak bir gün kendi topraklarına döneceklerine olan inancını koruyor.

Dünya Hüseyn Salih

ÇOCUKLUĞUMUZU DA ÇALDILAR

İşgalci İsrail’in sadece topraklarını değil, insanların hayallerini de çaldığını belirten Salih, sürgün sonrası yaşadıkları zorlukları anlattı. Salih, vatanlarından uzakta yaşamanın acısını yüreğinde hissettiğini ve bir gün geri döneceklerine olan inancını kaybetmediğini söyledi.

Filistinliler için “Nekbe” zorunlu göç, katliam ve kültürel yıkımın bir simgesi.

“KÖYÜMÜZ AKDENİZ’İN İNCİSİYDİ”

Nekbe sırasında ailesiyle birlikte sürülen Ahmed Diyab, çocukluğundan kalan hatıraları hala canlı bir şekilde hatırlıyor. Zorunlu göç ve sürgün sonrası yaşadıkları acıları dile getiren Diyab, bir gün kendi topraklarına geri dönecekleri günü hayal ederek yaşamını sürdürüyor.

“NEKBE’DEN SONRA HEP MÜLTECİ OLDUK”

Nekbe’nin ardından mülteci kampında yaşamak zorunda kalan Diyab, hayatlarının çalındığını belirterek yaşadıkları acı dolu süreci anlattı. Vatanlarından uzakta yaşamanın verdiği acıyı yüreğinde taşıyan Diyab, bir gün geri döneceklerine inancını kaybetmediğini dile getirdi.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tatar mevkidaşı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’u AK Parti Genel Merkezi’nde kabul etti.

Mehmet Murat Çalık’a peş peşe biyopsi

Tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’a kısa süre içinde peş peşe biyopsi işlemleri uygulanması, sağlık durumuna ilişkin endişeleri artırdı. Avukatı, yapılması muhtemel cerrahi müdahalenin ciddi ve kalıcı sağlık riskleri taşıdığını açıkladı.

Belçika’da aşırı sıcaklar için 35 derecelik uyarı yapılmıştı: Brüksel bugün 40 dereceyi gördü

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 dereceyi aşacak sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek, “turuncu alarm” verdi. Brüksel’de hava sıcaklığının 40 dereceye kadar çıktığı görüldü.

Yılın ilk hasadı başladı, tarladaki mahsul çiftçinin yüzünü güldürdü

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.

Tayland’ı karıştıran telefon görüşmesi: Başbakan hakkında görevden uzaklaştırma kararı

Tayland Başbakanı Paetongtarn Shinawatra’nın eski Kamboçya Başbakanı Hun Sen gizli bir telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı. Gizli görüşme haberinin basını yansıması üzerine harekete geçen Anayasa Mahkemesi, Shinawatra’yı görevden uzaklaştırdı.

Elon Musk: ABD’nin ulusal devlet borcu konusunda Demokratlar da Cumhuriyetçiler de başarı elde edemedi

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri’nin devlet borcu, 1977’den bu yana artıyor