NASA gökyüzündeki yılbaşı ağacını paylaştı

NASA, Yıldız Oluşumlarını Gözler Önüne Seriyor

NASA, yıldız doğumunun en güzel örneklerini sergileyen iki yıldız kümesinin etkileyici görüntülerini paylaştı.

Küçük Macellan Bulutu’nun kenarlarında bulunan NGC 602 yıldız kümesi, dev bir çelenge benzeyen yapısıyla göz kamaştırıyor. Noel ağacına benzeyen yapısıyla dikkat çeken NGC 2264 ise benzersiz bir görüntü sergiliyor.

Bu yıldız kümeleri, evrenin geçmişine ait ağır element içeriğinin düşük olduğu bir ortamı yansıtıyor. NGC 602’nin incelenmesi, erken dönem yıldız oluşumları hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

Görsel Şölen

Yaklaşık 200 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan NGC 602, Chandra X-ray Gözlemevi ve James Webb Uzay Teleskobu tarafından detaylı bir şekilde incelenmiştir.

Webb teleskobunun verilerinde, portakal, sarı, yeşil ve mavi tonlarda yoğun toz bulutlarından oluşan bir halka yapısı görünmektedir. Chandra’nın verileri ise genç ve büyük kütleli yıldızların yüksek enerjili ışınlarını açığa çıkarmaktadır.

Gökyüzündeki Yılbaşı Ağacı

NGC 602’nin yanı sıra, NASA NGC 2264 adlı başka bir yıldız kümesinin görüntülerini de paylaştı. “Noel Ağacı Kümesi” olarak da bilinen bu kümeye Arizona’daki bir astrofotoğrafçının optik verileriyle ulaşıldı.

NGC 2264, Güneş’ten bin kat daha genç olan yıldızlardan oluşmaktadır. Chandra verileri, yıldızların dinamik yapısını gözler önüne sermektedir. Bu görüntüler, yıldızların yaşam döngüsünü incelemek için eşsiz bir fırsat sunmaktadır.

Yıldız oluşumlarının bu benzersiz görselleri, NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi tarafından yönetilen Chandra programı sayesinde meydana getirilmiştir. Chandra’nın bilim operasyonları Massachusetts’teki bir merkezde yürütülmektedir.

Related Posts

iPhone’unuzda yer kalmadıysa bu özellik hayat kurtaracak: İşte yeni özellik

Apple, iOS 26 güncellemesiyle birlikte düşük depolama alanına sahip iPhone kullanıcılarını rahatlatacak yeni bir özelliği hayata geçiriyor. “Dinamik Depolama Rezervi” adı verilen bu sistem, yazılım güncellemeleri sırasında cihazda geçici olarak boş alan oluşturarak, güncelleme işlemlerinin sorunsuz tamamlanmasını sağlıyor.

Güneş’in güney kutbu ilk kez görüntülendi

Solar Orbiter uzay aracı, Güneş’in keşfedilmemiş güney kutbunu ilk defa gözler önüne serdi. Avrupa Uzay Ajansı ESA ve NASA’nın ortak yürüttüğü bu çığır açan görev, Güneş’in manyetik alanının 11 yılda bir nasıl tersine döndüğünü anlamak için kritik …

Hobi olarak yapsanız bile yeterli! Bunama riskini yüzde 40 azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, orta yaşlarda düzenli olarak bisiklet süren kişilerin, özellikle genç yaşta ortaya çıkan bunama riskini önemli ölçüde azalttığı belirlendi.

Kuraklığa karşı devrim! Susuzluğu bitirecek gelişme

Dünya genelinde su kıtlığı giderek büyüyen bir sorun haline gelirken, Avustralya ve Çinli bilim insanları, güneş enerjisiyle çalışan ve havadan su üreten yenilikçi bir teknoloji geliştirdi. Balsa ağacından üretilen akıllı sünger, düşük nemli …

İnsanlık buna hazır değil: Dünyanın ilk Güneş fırtınası tatbikatı

Güneş fırtınasına hazırlık için ilk tatbikat gerçekleştirildi. Bu tatbikat, insanların uzay kaynaklı bir acil duruma hazır olmadığını ortaya koydu.

Mühendis çiftten çok amaçlı dron

Kocaeli’de mühendis çift, geliştirdikleri çok amaçlı dron ile afet müdahalelerinde yeni bir dönemi başlatıyor. Aydınlatma, yıkama ve yangın söndürme gibi birçok işlevi tek cihazda birleştiren sistem, oteller ve kamu binaları için kiralanabilir hale …