Mühendis çiftten çok amaçlı dron

Kocaeli’de Mühendis Çift, Çok Amaçlı Dron Geliştirdi

Kocaeli’de mühendis çift, geliştirdikleri çok amaçlı dron ile afet müdahalelerinde yeni bir dönemi başlatıyor. Aydınlatma, yıkama ve yangın söndürme gibi birçok işlevi tek cihazda birleştiren sistem, oteller ve kamu binaları için kiralanabilir hale getirildi.

Melih ve Pelin Biçer Çifti

Kocaeli’de Melih Biçer (25) ve eşi Pelin Biçer (23) tarafından kurulan firma, Bilişim Vadisi’nde yer alan merkezinde yüzde 60 yerlilik oranıyla çok amaçlı endüstriyel dron üretimi yapıyor. Firma, 6 Şubat depreminin ardından yaşanan aydınlatma eksikliğinden ilham alarak geliştirdiği genel maksatlı dron ile geceyi adeta gündüze çeviren aydınlatma sağlayabiliyor. Ayrıca aynı dron ile yangın söndürme ve yıkama işlemleri de gerçekleştirilebiliyor.

Melih Biçer’den Açıklamalar

Melih Biçer, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Uzay Bilimleri Mühendisliği’nde son sınıf öğrencisi olduğunu belirterek, “Bilişim Vadisi Teknopark’ta firmamızın genel merkezi var. Teknopark bünyesinde geliştirdiğimiz cihazlarımızda genel maksatta işe yarayabilen bir dron geliştirdik. Deprem afeti sırasında yaşanan aydınlatma eksikliği bizi üzdü. Bu yüzden 350 bin lümenlik aydınlatma dronları geliştirdik. Bu dron, aydınlatma, yıkama ve söndürme işlemleri yapabiliyor. Şu anda 4 farklı pod geliştirdik: yıkama, aydınlatma ve söndürme.

Yüksek Binalarda Müdahale

Özellikle hastane ve otel gibi yüksek binalarda yangına ilk müdahaleyi gerçekleştirmek için söndürme podları geliştirdik. Binalara kira yöntemiyle bu hizmeti sunmayı planlıyoruz. Vatandaşlardan, konakladıkları otellerde bu tür bir güvenlik altyapısının olup olmadığını sormalarını rica ediyoruz.

Genel Maksat Dron

Genel maksat dronlar geliştirdik. Bu dronlar, 350 bin lümenlik aydınlatma kapasitesine sahip ve aynı zamanda yangın söndürme özellikleri bulunuyor. Bu dronlarla gece aydınlatma, yangın söndürme ve dış cephe temizleme gibi işlemler kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.

Pelin Biçer ve Dronlar

Pelin Biçer, üniversite yıllarında dron geliştirmeye başladıklarını ve şimdi aydınlatma dronları üzerine çalıştıklarını belirterek, “Şu an Türkiye’de online satış kanallarında yerli ve endüstriyel drone üreten tek firmayız. Başka yapan herhangi bir firma yok. Aynı zamanda afet dronları üzerine de çalışıyoruz” dedi.

Related Posts

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Adobe’un yapay zeka aracı Firefly artık iOS ve Android cihazlarda

Firefly için mobil uygulama yayınlandı. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için sunulan mobil uygulama, metin yazarak görsel ve video oluşturmayı pratik hale getiriyor.

iPhone’unuzda yer kalmadıysa bu özellik hayat kurtaracak: İşte yeni özellik

Apple, iOS 26 güncellemesiyle birlikte düşük depolama alanına sahip iPhone kullanıcılarını rahatlatacak yeni bir özelliği hayata geçiriyor. “Dinamik Depolama Rezervi” adı verilen bu sistem, yazılım güncellemeleri sırasında cihazda geçici olarak boş alan oluşturarak, güncelleme işlemlerinin sorunsuz tamamlanmasını sağlıyor.

Güneş’in güney kutbu ilk kez görüntülendi

Solar Orbiter uzay aracı, Güneş’in keşfedilmemiş güney kutbunu ilk defa gözler önüne serdi. Avrupa Uzay Ajansı ESA ve NASA’nın ortak yürüttüğü bu çığır açan görev, Güneş’in manyetik alanının 11 yılda bir nasıl tersine döndüğünü anlamak için kritik …

Hobi olarak yapsanız bile yeterli! Bunama riskini yüzde 40 azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, orta yaşlarda düzenli olarak bisiklet süren kişilerin, özellikle genç yaşta ortaya çıkan bunama riskini önemli ölçüde azalttığı belirlendi.

Kuraklığa karşı devrim! Susuzluğu bitirecek gelişme

Dünya genelinde su kıtlığı giderek büyüyen bir sorun haline gelirken, Avustralya ve Çinli bilim insanları, güneş enerjisiyle çalışan ve havadan su üreten yenilikçi bir teknoloji geliştirdi. Balsa ağacından üretilen akıllı sünger, düşük nemli …