Günlük vitamin takviyeleri uzun yaşamayı sağlıyor mu?

ABD’de yaklaşık 400 bin sağlıklı yetişkinin katıldığı araştırmaya göre, düzenli olarak takviye almanın insanların daha uzun yaşaması üzerinde hiçbir etkisinin olmadığı bulundu.

Hatta söz konusu analiz, günlük multivitamin kullanımının yüzde 4 daha yüksek ölüm riskiyle ilişkili olduğunu buldu.

Dünya genelinde milyonlarca insanların sağlıklarını iyileştirme umuduyla aldıkları vitamin endüstrisinin milyarlarca dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

ABD’deki Ulusal Kanser Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, yaş ortalaması 61 olan, kanser veya başka bir kronik hastalık geçmişi olmayan katılımcıları 20 yıldan fazla bir süre boyunca takip etti.

1993’ten 2001’e ve 1998’den 2004’e kadar olan multivitamin kullanımlarını 27 yıla varan takip periyoduyla incelediler. Bu süre zarfında yaklaşık 164.762 kişi öldü; bunların 49.836’sı kansere, 35.060’ı kalp hastalıklarına ve 9.275’i serebrovasküler hastalıklara atfedildi.

UZUN ÖMÜR AÇISINDAN BİR FAYDA GÖRÜLMEDİ

Araştırmacılar, eğitim düzeyi, sigara içip içmedikleri, vücut kitle indeksi, medeni durum, alkol ve kahve tüketimi gibi diğer faktörleri de değerlendirdi.

Elde edilen sonuçlara göre, multivitamin kullananların bireysel takviyeleri kullanma olasılıkları daha yüksek, VKİ’leri daha düşük ve beslenme kaliteleri daha iyi çıktı.

Ancak günlük vitamin alan kişilerde uzun ömürlü olma açısından herhangi bir fayda görülmedi; aksine, bunlar yüzde 4 oranında artan ölüm riskiyle bağlantılıydı.

Ancak sonuçlar, vitamin almanın mutlaka zaman kaybı olduğu anlamına gelmiyor. Harvard Üniversitesi tarafından bu yılın başlarında yayınlanan başka bir araştırma da, takviyelerin yaşla birlikte ortaya çıkan bilişsel bozulmayı yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini buldu.

Diğer araştırmalar, plasebo etkisi de olsa, insanların kendilerini daha sağlıklı hissetmelerine yardımcı olabileceklerini öne sürdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx