Göçün izlerini taşıyan Mudanya’da mübadillerden özel anma

Göçün İzleri Mudanya’da Anıldı

BURSA (İGFA) – Savaşlarda ve göç yollarında hayatını kaybedenler için düzenlenen anma programı, Mudanya Mütareke sahilinde gerçekleştirildi. Program, Mübadil Dernekleri’nin denize karanfiller bırakmasıyla renklendi.

Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği, Mudanya Giritliler ve Yanyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği ile Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği’nin yanı sıra Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve diğer katılımcılar programda yer aldı.

Anma programında Mübadillerin 102. yıl dolayısıyla yayımlanan bildiri, Türk-Yunan Mübadele Sözleşmesi’nin tarihsel önemini vurgulayarak göçün insanlık için verdiği derslere dikkat çekti. Bildiride, savaşların göçlerin en büyük sebebi olduğu belirtilerek tüm dünya liderlerine barış çağrısı yapıldı.

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, acıların kültürel miras olduğunu ve geçmişin unutulmadan geleceğe taşınması gerektiğini ifade ederek göçü bir afet olarak tanımladı ve toplumsal katkının önemine değindi.

Anma etkinlikleri sonrasında Montania Hotel’de Girit lezzetleri tadımı ve Girit dokumaları sergisi gerçekleştirildi. Akademisyenlerin sunumlar yaptığı ‘Göçün Kültürel Mirası’ konulu panelde mübadillerin yaşamından kesitler paylaşıldı. Ayrıca belgesel film gösterimiyle etkinlikler son buldu.

Related Posts

Afrika kıtasından UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 3 yeni kayıt

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 47. Genişletilmiş Dünya Mirası Komite Toplantısında, Afrika’dan 3 yeni alan listeye alınırken, 3 alan da “Tehlike Altındaki Dünya Mirası” listesinden çıkarıldı. Buna göre, bölge halkı tarafından tanrıların ve …

Basketbolcu İlkan Karaman’ın ölümüne neden olan alkollü sürücünün cezası belli oldu

Muğla’da olun karşısına geçmeye çalışan eski milli basketbolcu İlkan Karaman’ın ölümüne neden olan sürücüye 5 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Bakan Ali Yerlikaya’dan ‘silah bırakma’ sonrası ilk mesaj: ‘Unutulmasın ki, biz bu topraklara dün gelmedik’

Terör örgütü PKK’li 30 kişilik bir grup, Süleymaniye’de silahlarını yakarak imha etti. Bu kapsamda sosyal medya hesabından paylaşım yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Gerçekleşen bu süreçte artık silah değil, söz konuşacak” dedi.

AFAD duyurdu: Akdeniz’de 3,8 büyüklüğünde deprem!

Girit Adası açıklarında, saat 11.57’de 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği 6.89 km olarak ölçüldü.

ABD Başkanı Trump, Kanada’ya yüzde 35 tarife uygulanacağını duyurdu

ABD Başkanı Trump, “1 Ağustos’tan itibaren, Kanada’dan ABD’ye gönderilen Kanada ürünlerine, tüm sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 35 gümrük vergisi uygulayacağız.” dedi.

CHP’li Bakan’dan cezaevi ziyareti sonrası açıklama: Tutukluluk bir cezalandırma aracına dönüşmüş durumda

CHP’li Bakan’dan cezaevi ziyareti sonrası açıklama: Tutukluluk bir cezalandırma aracına dönüşmüş durumda