Genç Girişimci Tavukçulukta Başarı Hikayesi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan 25 yaşındaki genç girişimci, devlet desteğiyle kurduğu ve 400 tavukla başladığı çiftliğini, 7 yılda 14 bin tavuk bulunan, günde 12 bin 500 yumurta üretilen işletmeye dönüştürdü.

Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Desteklemeleri kapsamında başlattığı Genç Çiftçi Programına başvurarak aldığı hibeyle 2018’de tavuk yetiştiriciliğine adım atan Akça, Tepecik Karaova Mahallesi’ndeki araziye küçük bir çiftlik kurdu.

Çiftlikteki işini titizlikle sürdüren genç girişimci, kısa sürede üretim kapasitesini artırdı.

Modern kümeslerdeki tavukların doğal yemleme tekniğiyle verimini artıran Akça, çiftliğini yaklaşık 14 bin tavukluk işletmeye dönüştürdü.

Akça, “gezen tavuk” damgalı yumurtalarını hem yerel pazarda satışa sunuyor hem de Muğla genelindeki büyük zincir marketlerin şubelerine gönderiyor.

Girişimci Mehmet Ali Akça, AA muhabirine işe başlarken aldığı 30 bin liralık devlet desteğinin kendisi için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

İşe başladığında yalnızca 400 tavuğu olduğunu belirten Akça, “Daha önce su sporları işiyle uğraşıyordum. Devlet desteğini gördüm ve internet üzerinden başvuru yaptım. İlçe Tarım Müdürümüz Durmuş Çakır Bey bana yol gösterdi ve bu işe başladım. İki yıl hem kümesi işletip hem denizcilik sektörüne çalıştım. Daha sonra 1500 tavuğa çıktım. Şu anda bir kümesimde 4 bin, diğerinde ise 10 bin hayvanım var. Günlük 12 bin 500 civarı yumurta üretiyoruz.” diye konuştu.

“İşimi severek yapıyorum”

Akça, Bodrum’un yumurta ihtiyacının yüzde 25’lik kısmını kendilerinin karşıladığını ifade etti.

Çevresindekilere örnek olduğunu anlatan Akça, şöyle devam etti:

“Bu işle ilgili bir arkadaşıma öncülük yaptım. O da girişimde bulundu ve başvuru yaptı. 1000 hayvanla bu işe başladı. Ben de elimden geldiği kadar ona destek oluyorum. İlk başta fazlasıyla zorluk çektim ama şu anda işimden çok memnunum, severek yapıyorum. Yabancı olduğum bir işti. 18 yaşında bu işe girmiştim, adım adım alıştım. Bir hayvan 24 ay yumurta verebiliyor. Daha sonra tavuklar kesime gidiyor. Bir kümesimdeki 4 bin hayvan kısa süre sonra kesime gidecek. O kümesi de tadilata sokup 10 bin hayvana çıkartmayı hedefliyorum.”

Akça, gelecek yıllarda üretim kapasitesini artırmak istediğini dile getirdi.

Related Posts

İnşaat malzemesi sanayi üretimi geriledi

İnşaat malzemesi sanayisinde üretim 2025 yılının şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 geriledi.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

BMW kârları sert düştü

Alman otomotiv devi BMW, 2025 yılına finansal açıdan kötü bir giriş yaptı. Şirketin ilk çeyrekte elde ettiği net kâr, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,4 azalarak 2,2 milyar euro seviyesine geriledi. Dolar cinsinden ifade edildiğinde bu …

Sırrı Süreyya’nın ardından…

Sırrı Süreyya Önder’e dair yazdığım yazı o birilerini pek bir şaşırtmıştı. İlk günden itibaren yattığı hastaneye yaptığım ziyaretler de. Sırrı Süreyya benim hemşehrimdi. Yaşça küçüğümdü. Uzun yıllara dayalı tanışıklığımız vardı. Birbirimize karşı sevgimiz ve saygımız. Sonra aramıza siyaset girdi. Dünya görüşlerimiz farklıydı ama bu farklılık aramıza siyaset girmeyinceye kadar sevgiyle ve saygıyla devam etti. Hiç unutmam. 2011’de ben AK Parti’nin Adıyaman milletvekili adayıydım. Sırrı Süreyya da

Hazine iki tahvil ihalesinde yaklaşık 35,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirilen iki devlet tahvili ihalesinde yaklaşık 35,5 milyar TL borçlandı.

CHP’li Gürer: Don arpanın verim ve rekolte kaybına yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan zarar gören tarım ürünlerini yerinde inceleyerek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, “Donla ilgili tablo zaman geçtikçe daha belirgin hale geliyor ve arpanın farklı bölgelerinde verim ve rekolte kaybına yol açıyor” dedi