Emekliler dikkat! Bankalardan promosyon ayarı: Ödemeler tutarları değişti

Milliyet.com.tr/ÖZEL Emekli maaşına yapılan zammın ardından pek çok banka promosyon ödemelerinde güncellemeye gitti. Bir ara kamuoyunda mart ayı için bankalar ile SGK arasında yeni bir promosyon anlaşması için görüşmeler yapılacağı konuşuluyordu. Bu kapsamda promosyon tutarlarının artırılacağı beklentisi emeklileri heyecanlandırmıştı.

Mart ayı öncesinde pek çok banka promosyon tutarlarında artışa gitti. Bir kamu bankası 12 bin TL promosyona ek 15 bin TL’ye varan nakit ödeme ile birlikte toplamda 27 bin TL promosyon ödemesi için kampanya başlattı. Özel bankalarda da promosyon tutarları 25 bin TL’yi buluyor.

‘BANKALAR KAMPANYA İLE PROMOSYONLARI ARTIRDI’

Peki mart ayında SGK ile bankalar arasında yeni protokol imzalanır mı? Promosyonlar ne kadar artar? Emekliler promosyon anlaşması için mart sonrasını mı beklemeli?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Bilindiği üzere emekli maaşlarına yılda iki defa güncelleme yapılmaktadır. 2024 yılının ikinci yarısına ait yüzde %15,75 oranındaki enflasyon verisinin kesinleşmesiyle birlikte maaş farkları hesaplara yatmıştır. Bankalar da bu pazarda müşteri kapmak amaçlı çeşitli kampanyalarla verilen promosyon oranlarını artırmışlardır. Promosyon ödemeleri emekli maaşları ve bankalara göre değişiklik göstermekle birlikte şu anda 5 bin lira ile 27 bin lira arasında değişen tutarlar mevcuttur.

MARTTA BANKALAR İLE SGK ARASINDA YENİ ANLAŞMA OLACAK MI?

Halihazırda 19 adet kamu ve özel bankalar ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki anlaşmanın yenilenmesi gündemde. En son 28 Mart 2024 tarihinde SGK’nın emekli promosyonu ile ilgili basın duyurusunda emekli aylığı alan vatandaşlarımıza yönelik promosyon ödemeleri yaklaşık 2 katına çıkarılarak 8 bin ila 12 bin lira arasında belirlenmişti. Bu kapsamda ‘ölüm aylığı alan hak sahiplerine de 5 bin lira promosyon ödemesi yapılacaktır’ şeklinde açıklama yapılmıştı.

En son yapılan anlaşmanın 2024 yılı Mart döneminde en düşük emekli aylığı 10 bin TL iken imzalandığını belirtmek isterim.

Geldiğimiz noktada en düşük emekli maaşı bir önceki sözleşme artışına göre yaklaşık %45 oranında artarak 14.469 TL üzerinden güncellendi. Fakat promosyon taban aylıklarında bir anlaşma olmadığından dolayı o kısımda enflasyon ile eriyip gitti. Muhtemel olarak mart ayı içerisinde tekrar bir çalışma olacağı kanaatindeyim.

YENİ DÖNEMDE PROMOSYONLAR NE KADAR ARTACAK?

Bir önceki örnekte olduğu gibi minimum %50 artış olması gerektiğini vurgulamak isterim. İlgili protokolde en düşük taban promosyon miktarları belirlenmekte, almış olduğunuz maaşa göre değişkenlik göstermektedir. %50’lik bir artışla promosyon tutarlarının 12 bin lira ile 18 bin lira arasında belirlenip bankaların kendi içlerindeki ek ödemelerle birlikte bu rakamın daha da üst seviyelere çıkacağını değerlendiriyorum.

Hatta şu anda bir kamu bankası 12 bin TL promosyona ek 15 bin TL’ye varan nakit ödeme ile birlikte toplamda 27 bin TL promosyon ödemesi için kampanya başlattı. Buradan yola çıkarak %50’lik artışla zaman içerisinde promosyonların 40 bin TL’ye kadar yükselebileceğini düşünüyorum.

EMEKLİLER MART AYINI MI BEKLEMELİ?

Evet, beklemelerini tavsiye ederim. Protokol açıklaması SGK tarafından kamuoyuna duyurulduğu zaman bankalar arasında rekabet olacaktır.”

Related Posts

İnşaat malzemesi sanayi üretimi geriledi

İnşaat malzemesi sanayisinde üretim 2025 yılının şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 geriledi.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

BMW kârları sert düştü

Alman otomotiv devi BMW, 2025 yılına finansal açıdan kötü bir giriş yaptı. Şirketin ilk çeyrekte elde ettiği net kâr, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,4 azalarak 2,2 milyar euro seviyesine geriledi. Dolar cinsinden ifade edildiğinde bu …

Sırrı Süreyya’nın ardından…

Sırrı Süreyya Önder’e dair yazdığım yazı o birilerini pek bir şaşırtmıştı. İlk günden itibaren yattığı hastaneye yaptığım ziyaretler de. Sırrı Süreyya benim hemşehrimdi. Yaşça küçüğümdü. Uzun yıllara dayalı tanışıklığımız vardı. Birbirimize karşı sevgimiz ve saygımız. Sonra aramıza siyaset girdi. Dünya görüşlerimiz farklıydı ama bu farklılık aramıza siyaset girmeyinceye kadar sevgiyle ve saygıyla devam etti. Hiç unutmam. 2011’de ben AK Parti’nin Adıyaman milletvekili adayıydım. Sırrı Süreyya da

Hazine iki tahvil ihalesinde yaklaşık 35,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirilen iki devlet tahvili ihalesinde yaklaşık 35,5 milyar TL borçlandı.

CHP’li Gürer: Don arpanın verim ve rekolte kaybına yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan zarar gören tarım ürünlerini yerinde inceleyerek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, “Donla ilgili tablo zaman geçtikçe daha belirgin hale geliyor ve arpanın farklı bölgelerinde verim ve rekolte kaybına yol açıyor” dedi