Çiftlerin boşanıp boşanmayacağını yüzlerine bakıp söylüyor: Tek bir işaret yetiyor, %93,6 oranında tutuyor

Gottman Enstitüsü Kurucusu Dr. John Gottman’dan Çarpıcı Evlilik Araştırması

Gottman Enstitüsü’nün kurucusu Dr. John Gottman, evlilikler üzerine yaptığı son derece kapsamlı bir araştırmada, boşanmaların en büyük tehlikesinin küçümseme olduğunu ortaya koydu.

Dr. Gottman’ın çalışmaları, eleştiri, küçümseme, savunmacılık ve iletişimsizlik gibi dört olumsuz alışkanlığı “kıyametin dört atlısı” olarak adlandırıyor. Ancak uzmanlara göre, ilişkilerde en büyük krizin habercisi olan davranış küçümseme.

Beden dili uzmanı Vanessa Van Edwards, bir podcast yayınında bu çalışmadan bahsederek, küçümsemenin ilişkiler üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekti.

Edwards, Dr. Gottman’ın çiftleri incelediği laboratuvar çalışmalarında, eşlerden birinin diğerine karşı küçümseyici tavırlar sergilediğinde, boşanma olasılığının %93,6 olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Diğer Duygulardan Farklı ve Yıkıcı

Küçümsemenin diğer duygulardan daha yıkıcı olduğunu ifade eden Edwards, “Korku gelir geçer, mutluluk normale döner, öfke sakinleşir. Ama küçümseme, ifade edilmediğinde büyüyen bir iltihap gibi yayılır,” şeklinde konuştu. Bu sebeple, küçümseme duygusunun ilişkilerde sonun başlangıcı olabileceğine işaret etti.

Klinik psikolog Dr. David M. Schneer de 2019’da yayımlanan bir makalesinde, Gottman’ın bulgularını destekleyerek, “Tiksinti ve küçümseme, ateşle barut gibidir,” ifadesini kullandı. Schneer, göz devirmenin ve ağzını sıkıca kenetlemenin de küçümsemenin belirtilerinden olduğunu belirtti.

Bu sonuçlar, ilişkilerde küçümsemenin nasıl yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini gösterirken, çiftlerin daha sağlıklı iletişim kurabilmek adına bu tür olumsuz davranışlardan kaçınmaları gerektiğini bir kez daha vurguluyor. Empati ve saygının ilişkilerdeki önemi, bu tür araştırmalarla daha net bir şekilde anlaşılıyor.

Related Posts

Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişme

Oturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.

Doğan Burda’dan dijital devrim: Big Media & Technology dönemi!

Doğan Burda, marka dönüşüm vizyonu çerçevesinde unvan değişikliğini duyurdu. Yeni dönemde faaliyetlerini Big Media & Technology adı altında sürdürecek olan şirket, dijitalleşme, yapay zekâ entegrasyonu ve medya teknolojileri odağında sürdürülebilir …

Dünyanın kalp atışları yeni bir okyanus doğuracak: Bir kıta ikiye ayrılacak

Bilim insanları, Afrika kıtasının kalbinde süregelen derin jeolojik değişimlerin bir noktada ‘kıtasal ayrılığa’ sebep olabileceğini ortaya koydu. Bu ayrışma, dünyaya yeni bir okyanus da kazandıracak…

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Adobe’un yapay zeka aracı Firefly artık iOS ve Android cihazlarda

Firefly için mobil uygulama yayınlandı. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için sunulan mobil uygulama, metin yazarak görsel ve video oluşturmayı pratik hale getiriyor.

iPhone’unuzda yer kalmadıysa bu özellik hayat kurtaracak: İşte yeni özellik

Apple, iOS 26 güncellemesiyle birlikte düşük depolama alanına sahip iPhone kullanıcılarını rahatlatacak yeni bir özelliği hayata geçiriyor. “Dinamik Depolama Rezervi” adı verilen bu sistem, yazılım güncellemeleri sırasında cihazda geçici olarak boş alan oluşturarak, güncelleme işlemlerinin sorunsuz tamamlanmasını sağlıyor.