Alabalık yavrusu üretiminde Erzincan hedef büyüttü

Erzincan’da Su Ürünleri Üretimi Hızla Artıyor

Kentteki su kaynaklarına kurulan 16 tesiste 3 bin 132 ton alabalık, 55 milyon 150 bin adet de alabalık yavrusu üretiliyor. Erzincan şehrinde 13 yeni su ürünleri yetiştiricilik tesisi için müracaat, ön izin ve projeler bulunmaktadır. Bu tesislerin devreye alınmasıyla şehirdeki alabalık üretiminin yıllık 6 bin 335 tona, alabalık yavrusu üretiminin de 248 milyon adede çıkarılması hedeflenmektedir.

Yavru Alabalık Üretiminde Önem Kazanan Kent

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, kentte su ürünleri üretiminde hızlı bir şekilde ilerlediklerini ve üretimin artarak devam ettiğini ifade etti. Erzincan’ın iç sularının en üst seviyede kullanıldığını belirten Kütük, “Erzincan son yıllarda su ürünleri üretiminde büyük bir ivme kazanmıştır. Şu an bulunduğumuz üretim tesisi yakın zamanda gerçekleştireceği kapasite artırımı ile alabalık üretiminde yıllık 248 milyon yavru üretimine çıkmış olacak. Burada artan kapasite ile Erzincan özellikle yavru alabalık üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alacak.” dedi.

Erzincan’ın, alabalık yavrusu üretiminde önemli bir tedarikçi konumda olduğunu vurgulayan Kütük, şunları ekledi: “Her geçen gün artan üretim ile Erzincan’da iç sularımızı maksimum seviyede kullanmış olacağız. İnşallah 13 tesisimizin de faaliyete geçmesiyle daha iyi bir ivme kazanmış olacağız. Sakaltutan mevkisinde bulunan tesisteki üretim şu an itibarıyla yıllık 10 milyon adet, tesise yapılacak ek yatırımlarla 160 milyon yavru alabalık üretimi gerçekleştirilmiş olacak. Yine bunun yanı sıra aynı tesiste 180 milyon yumurta üretimi yapılacak.”

Balıkların Yurtdışına İhracatı Yapılıyor

Dedesinden kalan mesleği üçüncü kuşak olarak sürdüren 36 yaşındaki işletmeci Ozan Akpolat, Sakaltutan bölgesindeki işletmelerinde yıllık 10 milyon balık üretimi yaptıklarını paylaştı. Üretilen balıkların çoğunluğunun Karadeniz’e gönderildiğini belirten Akpolat, “Karadeniz’de somon üretiyoruz. Somon olduktan sonra oradaki balıklar Karadeniz somonu olarak Japonya, Çin, Rusya, Almanya, İngiltere’ye kadar gidiyor.” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 5 yıllık bir çalışmanın ardından Türkiye ve Avrupa’da lider olma hedefiyle kapasite artırımına gittiklerini belirten Akpolat, şunları dile getirdi: “Yeni açacağımız çiftlik yaklaşık 180 milyon adet yumurta kapasiteli yani Avrupa’nın en büyük çiftliklerinden birisi oluyor. Şu anda çalışmalarımıza başladık. Projelerimiz tamamlandı. İnşallah nisan ayından sonra çalışmalarımızı başlatacağız. Ayrıca, yaklaşık 200 ton somon adayı yani porsiyonluk balık çıkaracağız. Bu bizim yaklaşık 5 yıllık bir hedefimiz. İlk yıllarda çok hızlı üretim yapamayacağız çünkü bunun genetik çalışmaları var. Genetik çalışmaları da Küba’daki iş arkadaşlarımızla yürütüyoruz. Genetik çalışmaların 1-2 yılı sürecek, tonaj artırma sistemi de mevcut.”

Related Posts

Altın yatırımcısına Ağustos uyarısı: Gram altında dengeler değişecek

Son haftalarda bir duraklama sürecine giren altın, hızlı yükselişlerinin ardından geri çekilmeler yaşadı. Yatırımcılar ise bu geri çekilmeleri bir fırsat olarak değerlendiriyor. Özellikle gram altın fiyatlarının yeniden yükselmeye başlaması, altın almak isteyenler için umut verici bir durum oluşturdu. Uzmanlar, fiyatların Ağustos ayında daha da artabileceği konusunda uyarıyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …

İSO İkinci 500 açıklandı: Sanayide rekor zarar

İSO, “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2024” Araştırmasının sonuçlarını açıkladı. İSO İkinci 500 araştırmasına göre, 2024’te sanayi şirketlerinde yüksek enflasyon etkisiyle rekor zarar görüldü.

Her yerimiz 200 TL oldu

Enflasyonun hız kesmesine rağmen, 10 yıl öncesine kıyasla alım gücü sert darbe aldı. Küçük kupürlü banknotlar piyasadan silinirken, en büyük değerli kağıt olan 200 TL bile artık tek başına bir alışveriş sepetini doldurmaya yetmiyor.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni 14 Temmuz’da yola çıkıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni’nin 14 Temmuz’da bir kez daha raylara ineceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, toplamda 68 gün sefer yapacak trenin 100 binden fazla yolcu taşıyacağını söyledi. Uraloğlu, “Zaferin Adı Türkiye temasıyla hazırlanan Yüksek Hızlı Tren seti, 30 Eylül 2025 tarihine kadar seferde kalacak.” dedi.