Turizmde işçiye tatil yok: Yeni teklifle fazla mesai ücreti de gidiyor

En Güncel Haberler – Halk TV

30 Haziran 2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 2/3186 esas numaralı “Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, iş hayatını etkileyecek önemli bir düzenlemeyi kapsıyor. Özellikle turizm sektöründe çalışan binlerce işçiyi ilgilendiren bu düzenleme, 4857 sayılı İş Kanunu’na yeni bir fıkra eklemeyi amaçlıyor.

Hafta Tatilinde Fazla Mesai Ücreti Ödenmeyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Mehmet Akif Cenkci’ye göre, iş hayatı uzmanları ve işçi temsilcileri, teklifin ciddi hak kayıplarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. “Onay” şartı mevcut olmasına rağmen, özellikle turizm sektöründe personel eksikliği ve sezon yoğunluğu göz önüne alındığında, bu onayın ne kadar gönüllü olduğu belirsizliğini koruyor.

Dinlenme hakkı, lüks değil temel bir hak olarak görülmelidir. Sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda aile ile zaman geçirme, sosyal ilişkiler kurma gibi insani ihtiyaçları da kapsar. Bu düzenleme, sadece işçinin yasal hakkını değil, yaşam dengeleyici etkisini de tehlikeye atabilir.

Ayrıca, düzenlemede işverenin yazılı bildirimlerinin Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) aracılığıyla yapılabilmesine ilişkin teknik bir madde bulunmaktadır. Ancak dijital okur-yazarlık seviyesi ve erişim eşitsizliği göz önünde bulundurulduğunda, bu sistemin işçiler için ne kadar etkili olacağı belirsizdir.

Bazıları, bu düzenlemenin işverenin personel yönetimini kolaylaştırmak amacıyla olduğunu düşünse de, eleştiriler, bu kolaylığın işçinin dinlenme ve ekonomik haklarına zarar verdiği yönündedir.

Eğer bu teklif yasalaşırsa, turizm sektöründe çalışanlar için hafta tatili, ertelenebilir bir ayrıcalık haline gelebilir. İşçiler, hem çalışacaklar hem de fazla mesai ücreti alamayacaklar. Bu düzenleme, işçilerin emeğini değil, aynı zamanda onurunu da tehlikeye atıyor.

Related Posts

Plansız ekilen alan karpuzu vurdu

Başta Çukurova olmak üzere bölgede talebin üzerindeki karpuz üretimi, karpuzda fiyatı hızlı düşürüyor. Tarlada 2 liraya kadar düşen fiyat nedeniyle çiftçi ürünü toplamıyor; özellikle nakliye bedelleriyle büyük şehirlerde ise karpuz tezgahta 10-14 lira arasında fiyatlara satılıyor.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

TMSF, mobilya devi İstikbal’i ihaleye çıkarıyor: Satış bedeli ve ihale tarihi belli oldu

TMSF, FETÖ soruşturmasında el konulan mobilya devi İstikbal’i 12.5 milyar lira muhammen bedelle ihaleye çıkarıyor.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Volkswagen 5 modelindeki 16.500 aracı geri çağırıyor

Yolcu hava yastığındaki potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir kusur nedeniyle Volkswagen dünya çapında 16.510’a kadar aracı geri çağırmak zorunda kaldı. Şirket, talep üzerine verilen ilgili bir raporu doğruladı. Tutarlı kalite kontrollerine …

Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması! “Son 3,5 yılın en düşük düzeyinde”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’da (OVP) en önemli önceliklerinin hayat pahalılığıyla mücadele, yani enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirmek olduğunu belirterek, “Bu yönde epey mesafe kat ettik. Son …