24 yerli ürün 8 ülkeden ret aldı

Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’nden Mart Ayı Verileri Açıklandı

Avrupa Birliği’nin (AB) gıda ve yem ticaretinde kamu sağlığını korumaya yönelik paydaşlarını bilgilendirmek amacıyla kullandığı Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’nde (RASFF) 2025 yılının mart ayı verileri açıklandı. Mart ayında 40 ürünle ilgili 8 ayrı ülkeden bildirim bulunurken, bildirimlerin 24’ünü “sınır reddi”, 7’sini “dikkat için bilgi bildirimi”, 5’ini “takip için bilgi bildirimi” ve 4’ünü “Uyarı bildirimi” oluşturdu.

“Tarım Yıkıma Sürükleniyor”

Genç Parti Genel Başkanı Burçin Şahindur, verilere ilişkin açıklama yaptı. Türkiye’de gıda ve tarım krizinin günden güne derinleştiğini vurgulayan Şahindur, “İktidarın yıllardır süregelen plansız ve denetimsiz tarım politikaları dolayısıyla büyük bir gıda ve tarım kriziyle karşı karşıyayız. Tarımda yaşanan kriz Türk halkını çok yönlü olarak etkiliyor. Halk sağlığını tehlikeye atan uygulamaların yanı sıra gıda enflasyonunda rekorlar kırılıyor. Türkiye’de tarım adeta yıkıma sürükleniyor” dedi.

“Gıda Terörü İle Karşı Karşıyayız”

Son 20 yılda çiftçiliği bırakanların sayısının 2 milyonu aştığını belirten Şahindur, “AKP iktidarı çiftçileri topraktan kopardı. Tarımda çalışan nüfus yüzde 35’lerden yüzde 17’ye kadar düştü. Tarım Kredi Kooperatifi verilerine göre çiftçinin borcu 2023’te 390 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye, kendi üreticisini destekleyeceğine 2023’te Sırbistan’dan et, Rusya’dan buğday, Ukrayna’dan ayçiçek yağı ithal etti. Şimdi de ülkemiz için pestisit alarmı çalıyor. 24 yerli ürün için 8 ayrı ülkeden sınır reddi aldık. Sözde ‘eskiyen’ verilere değinmiyorum bile. Açık bir gıda terörüyle karşı karşıyayız. Bu terör topraklarımızı, tohumlarımızı, çiftçilerimizi, halkımızın sağlığını ve cüzdanını tehdit ediyor” diye konuştu.

“Gıda Güvenliği Yoksa Milli Güvenlikte Yoktur”

Genel Başkan Şahindur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorunlara akılcı bir şekilde yaklaşırsak çözümlerin de ne denli kolay ve erişilebilir olduğunu görebiliriz. Üretici birliklerine doğrudan devlet desteği yapılması, terk edilmiş tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve pestisit tehlikesine karşı Tarım Bakanlığı’nın harekete geçmesi şart. Bakanlık eliyle başlatılan acil eylem planı sayesinde ziraat mühendisleri, denetçiler ve çiftçiler güç birliği yaparak bu tehlikeyi aşabilir. Genç Parti olarak ilan ediyoruz, Ege’nin zeytini de bizimdir, Doğu’nun buğdayı da, Trakya’nın ayçiçeği de. Tarımı bitiren bu sistemle, ithalata mahkum eden düzenle, çocuklarımızı aç bırakan bu anlayışla hesaplaşacağız. Çünkü açlık kader değil, siyasi tercihin bir sonucudur.”

Related Posts

Altının gramı 4 bin 69 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne yükselişle başlamasının ardından 4 bin 69 liradan işlem görüyor. Dün, ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 2,7 azalışla 4 bin 33 liradan tamamladı. Çeyrek altın 6 bin 750 liradan, Cumhuriyet altını 26 bin 910 liradan satılıyor.

Türk iş dünyasında Çin ithalatı endişesi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Çin’in ABD pazarında yaşadığı kaotik durumdan dolayı birçok ülkeye daha sert politikayla bir süreç yürüttüğünü belirterek, “Çin fiyat düşürüyor, vade veriyor. Çinli geliyor bazen 60 ay vadeli, TL bazında makina satıyor. Buna hangi üretici dayanabilir? Bu durumda hangi alıcı bankadan kredi alıp makina alır?” dedi.

EKK, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında toplandı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.