Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

İngiltere ile Ticaret Anlaşmaları Konusunda Gelişmeler

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Levent Keleş, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın İngiltere temasları kapsamında İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile imzalanan Ticarette Teknik Engeller Faslı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Keleş, bu anlaşmanın Türkiye ve İngiltere arasındaki ticarette önemli bir adım olduğunu belirtti.

Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatında yaşanan artışa dikkat çeken Keleş, bu yılın başından itibaren Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatının yüzde 21 arttığını ve bu rakamın 5,3 milyar dolara ulaştığını söyledi. Türk markalarının İngiltere pazarında hızla büyüdüğünü vurgulayan Keleş, henüz keşfedilmeyi bekleyen büyük potansiyeller olduğuna da dikkat çekti.

Özellikle otomotiv ve kimya sektörlerini etkileyen yeni anlaşmaların imzalandığını belirten Keleş, bu sektörlerde mevcut olan 8 milyar dolarlık ticaret hacminin bu anlaşmalarla daha da artacağını ifade etti. Teknik engellerin ticaretin önündeki yavaşlatıcı unsurlar olduğunu belirten Keleş, bu anlaşmaların ticaretin daha hızlı ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlayacağını dile getirdi.

Rekabetin artacağını ve Türk markalarının kalite, hız ve maliyet avantajı sayesinde pazarda güçlü bir şekilde konumlanabileceğini belirten Keleş, İngiltere pazarında başarılı olmanın sadece ürün kalitesi değil, aynı zamanda yerel düzenlemelere ve standartlara uyum sağlamaktan geçtiğini vurguladı.

Keleş, teknik engellerin kaldırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ancak Türk şirketlerinin pazara hazırlıksız girmemesi gerektiğini söyledi. İngiltere pazarına girmek isteyen Türk şirketlerine ürün standartları, belgelendirme süreçleri ve gümrük prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini tavsiye eden Keleş, doğru iletişim stratejisiyle başarılı olunabileceğini de vurguladı.

İki ülke arasında STA’nın güncellenmesine yönelik müzakerelerin temmuzda başlayacağını hatırlatan Keleş, bu sürecin uzun vadeli ve kapsamlı olduğunu sözlerine ekledi. Son olarak, Londra’da imzalanan Teknik Engeller Faslı anlaşmasının Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaretin daha sağlıklı ve büyümesine katkı sağlayacağı belirtildi.

Related Posts

Bakan Şimşek: Enflasyonda belirgin bir yavaşlama başladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 1.37 olarak açıklanırken yıllık enflasyon yüzde 35.05 oldu. Enflasyon verisinin açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

Plansız ekilen alan karpuzu vurdu

Başta Çukurova olmak üzere bölgede talebin üzerindeki karpuz üretimi, karpuzda fiyatı hızlı düşürüyor. Tarlada 2 liraya kadar düşen fiyat nedeniyle çiftçi ürünü toplamıyor; özellikle nakliye bedelleriyle büyük şehirlerde ise karpuz tezgahta 10-14 lira arasında fiyatlara satılıyor.

Turizmde işçiye tatil yok: Yeni teklifle fazla mesai ücreti de gidiyor

halktv.com.tr – Özel Haber Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 30 Haziran 2025 tarihinde sunulan 2/3186 esas numaralı “Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, çalışma hayatını doğrudan …

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

TMSF, mobilya devi İstikbal’i ihaleye çıkarıyor: Satış bedeli ve ihale tarihi belli oldu

TMSF, FETÖ soruşturmasında el konulan mobilya devi İstikbal’i 12.5 milyar lira muhammen bedelle ihaleye çıkarıyor.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.