Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

3 kişiyi öldürüp, 2 kişiyi yaralayan katil, eşine ‘Sıra sende’ demiş

Muğla’nın Fethiye ilçesinde kayınpederi Şükrü Aysu (53), kayınvalidesi Adile Aysu (52) ve bir villada çalışan Muhammet Akbaba’yı (49) silahla vurarak öldüren, iki kişiyi de yaralayan Özcan Aybey’in (42) yargılandığı davanın duruşmasında dinlenen boşanma aşamasındaki eşi Nazlı Aybey (25), eşinin kendisini daha önce darbettiğini belirtip, “Özcan ayrıldıktan yaklaşık 6 dakika sonra silah seslerini duydum. Bana da ‘Senin yüzünden annen ve baban öldü, sıra sende’ yazılı bir mesaj attı” dedi.

Resmî Gazete’de bugün (10 Mayıs 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de 10 Mayıs 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var?

Devlet Bahçeli adını anmamıştı: MHP’den ‘Özgür Özel’ açıklaması

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik saldırıyla ilgili isim vermeden yaptığı açıklamaya yönelik eleştirilere cevap verdi.

Papa 14. Leo’nun maaşı ortaya çıktı!

Yeni seçilen Papa 14. Leo’nun (Robert Francis Prevost) maaşının 2 bin 150 sterlin olduğu açıklandı.

ABD ordusu Meksika sınırında: 110 bin dönümlük arazi Ulusal Savunma Alanı ilan edildi

ABD Başkanı Donald Trump’ın talebi doğrultusunda Savunma Bakanlığının imzaladığı yeni emirle New Meksiko eyaletinin Meksika sınırındaki yaklaşık 110 bin dönümlük arazi, Ulusal Savunma Alanı ilan edildi. Eski uygulamada askerlerin görevi gözlemle sınırlıyken yeni uygulamada devriye atma, yasa dışı göçmenleri geçici olarak gözaltına alma ve onları arama yetkileri bulunuyor.

Kızının beklenmedik şekilde kör olmasının ardından bir annenin hayati uyarısı!

Perth’te yaşayan 34 yaşındaki anne Jodi, dört yaşındaki kızının deterjan kapsülünü ısırması sonucu gözlerine sıçrayan kimyasal madde yüzünden körlük tehlikesi atlatmasının ardından ambalajlardaki uyarı yetersizliğine dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir