Esnek çalışma modeli kapıda: Günde 10 saat çalışıp 3 gün izin yapılabilecek

Türkiye’de Haftada 4 Gün Çalışma Modeli Başlıyor: İşte Detaylar

Türkiye’de çalışma hayatında büyük bir değişiklik yaklaşıyor. Haftada 4 gün çalışma modeli hayata geçiyor. Uzun zamandır konuşulan esnek çalışma sistemi, çalışanlara haftalık 40 saatlik mesailerini 4 gün boyunca 10’ar saat çalışarak tamamlama imkanı sunacak.

Esnek Çalışma Modeli Nasıl Uygulanacak?

TV100’de yer alan habere göre, Mali Müşavir Murat Bal, bu modelin dünya genelinde birçok ülkede uygulandığını belirterek, “Uzun zamandır beklenen esnek çalışma modeli nihayet Türkiye’de de uygulanmaya başlanacak. Çalışanlar haftada 4 gün, günde 10 saat mesai yaparak toplamda 40 saatlik çalışma süresini tamamlayacak” dedi.

Yeni sistem, çalışanlar arasında farklı düşüncelere yol açtı. Bazı çalışanlar haftada üç gün izin yapma fikrini olumlu karşılarken, bazıları ise günlük mesai süresinin artmasından endişe ediyor.

Kimler İçin Faydalı Olacak?

Özellikle çocuk sahibi anneler, eğitim alan gençler ve dezavantajlı gruplar için bu modelin büyük bir kolaylık sağlayacağı düşünülüyor. Bal, “Çalışan anneler, öğrenciler ve dezavantajlı gruplar için bu model oldukça faydalı olacak. Çalışma günlerinin azalması, onların hayatını daha düzenli planlamalarına yardımcı olacak” şeklinde konuştu.

Ne Zaman Başlayacak?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, esnek çalışma modelinin bu yılın ortalarında uygulanmaya başlayacağını belirtti. Elmen, “Mart sonu ya da Nisan başında işverenler, çalışanlarına danışarak bu modele geçiş yapmaya başlayacaklar” dedi. İlk etapta ağır mesai saatlerine sahip tekstil sektörü gibi alanlarda uygulanması beklenen modelin, zamanla diğer sektörlere de yayılması bekleniyor.

Zorunlu Fazla Mesai Olacak Mı?

Yeni modelde, haftada 4 gün çalışmayı tercih edenler için günlük çalışma süresi 10 saat olacak. Böylece toplam haftalık çalışma süresi değişmeyecek. Elmen, “Eğer işe zaten gidiyorsanız, birkaç saat fazla çalışıp üç gün izin yapmak daha avantajlı olabilir. Hem aileye, hem kişisel yaşama daha fazla zaman ayırmak mümkün olacak” dedi.

Elmen, genç neslin bu sistemi tercih etme eğiliminde olduğunu belirterek, “Çünkü genç nesil artık sistemden çok çıkıyor, sıkılıyorlar çünkü, 2 ay çalışıyor aman ben diyor aldım maaşımı hadi tatile diyor, iki ay çalışmıyor. O yüzden sistemde tutmak için de uygulanabilir bir duruma döndü aslında bakarsanız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

İnşaat malzemesi sanayi üretimi geriledi

İnşaat malzemesi sanayisinde üretim 2025 yılının şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 geriledi.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

BMW kârları sert düştü

Alman otomotiv devi BMW, 2025 yılına finansal açıdan kötü bir giriş yaptı. Şirketin ilk çeyrekte elde ettiği net kâr, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,4 azalarak 2,2 milyar euro seviyesine geriledi. Dolar cinsinden ifade edildiğinde bu …

Sırrı Süreyya’nın ardından…

Sırrı Süreyya Önder’e dair yazdığım yazı o birilerini pek bir şaşırtmıştı. İlk günden itibaren yattığı hastaneye yaptığım ziyaretler de. Sırrı Süreyya benim hemşehrimdi. Yaşça küçüğümdü. Uzun yıllara dayalı tanışıklığımız vardı. Birbirimize karşı sevgimiz ve saygımız. Sonra aramıza siyaset girdi. Dünya görüşlerimiz farklıydı ama bu farklılık aramıza siyaset girmeyinceye kadar sevgiyle ve saygıyla devam etti. Hiç unutmam. 2011’de ben AK Parti’nin Adıyaman milletvekili adayıydım. Sırrı Süreyya da

Hazine iki tahvil ihalesinde yaklaşık 35,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirilen iki devlet tahvili ihalesinde yaklaşık 35,5 milyar TL borçlandı.

CHP’li Gürer: Don arpanın verim ve rekolte kaybına yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan zarar gören tarım ürünlerini yerinde inceleyerek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, “Donla ilgili tablo zaman geçtikçe daha belirgin hale geliyor ve arpanın farklı bölgelerinde verim ve rekolte kaybına yol açıyor” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir