Bakan Bayraktar: 2 milyon hanenin daha elektrik ihtiyacını rüzgar santrallerinden karşılayacağız

Rüzgar Enerjisi Santralleriyle Türkiye’nin Elektrik Üretim Kapasitesi Artıyor

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji sektöründeki yenilikçi adımlarını açıkladı. Bakan Bayraktar, yaptığı açıklamada, “1200 megavatlık rüzgar enerjisi santralleri ile yaklaşık 4,5 milyar kilovatsaatlik elektrik üreteceğiz. Bu sayede 2 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılamış olacağız” dedi.

Rüzgar enerjisi santrallerine yönelik olarak düzenlenen Rüzgar Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA RES-2024) Yarışmaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda gerçekleşti. Yapılan yarışmalar sonucunda 3 ildeki 5 YEKA’da toplam 1200 megavat gücündeki bağlantı kapasitesi tahsis edildi. Yarışma sonucunda gerçekleşen bu tahsis ile 1,2 milyar dolarlık yatırımın önü açıldı. Yarışmalara anonim ya da limited şirketlerden oluşan tüzel kişiler ile yabancı sermaye şirketleri katıldı. 21 Ocak 2025 tarihinde başvurular alınırken toplamda 40 farklı şirketten 100 başvuru geldi. Yarışmayı kazanan şirketler, ürettikleri elektriği 72 ay boyunca serbest piyasadaki fiyatlardan satabilecek. Daha sonra ise 20 yıl boyunca üretilen elektrik belirlenen fiyattan iletim sistemine verilecek.

‘Önceliğimiz Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Geliştirmek’

Rüzgar yarışmalarının sonuçlarını basın toplantısında açıklayan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin artan enerji talebine dikkat çekerek, “Son 22 yılda enerji talebimiz üç katına çıktı. Bu artan talebi karşılamaya çalışırken dışa bağımlılığı azaltmak için çalışıyoruz. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynakları bizim için büyük önem taşıyor. Türkiye’de 33 bin megavata ulaşan rüzgar ve güneş santrallerimizle hanehalkının ihtiyacını karşılıyoruz. Bu sebeple yeni bir yarışma düzenleyerek 1200 megavatlık rüzgar santralleri için tahsisler yaptık. Bizim için öncelik yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek ve yerli üretimi desteklemek” şeklinde konuştu.

Bakan Bayraktar, önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji gücünü 120 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu hedefe ulaşabilmek için depolamalı kapasiteleri artırıyor, tüketim amaçlı projeler geliştiriyoruz. Aynı zamanda yerli ve yabancı yatırımcıların büyük çaplı projeler geliştirmelerine olanak sağlayan YEKA modelini devam ettiriyoruz” dedi.

Related Posts

İnşaat malzemesi sanayi üretimi geriledi

İnşaat malzemesi sanayisinde üretim 2025 yılının şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 geriledi.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

BMW kârları sert düştü

Alman otomotiv devi BMW, 2025 yılına finansal açıdan kötü bir giriş yaptı. Şirketin ilk çeyrekte elde ettiği net kâr, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,4 azalarak 2,2 milyar euro seviyesine geriledi. Dolar cinsinden ifade edildiğinde bu …

Sırrı Süreyya’nın ardından…

Sırrı Süreyya Önder’e dair yazdığım yazı o birilerini pek bir şaşırtmıştı. İlk günden itibaren yattığı hastaneye yaptığım ziyaretler de. Sırrı Süreyya benim hemşehrimdi. Yaşça küçüğümdü. Uzun yıllara dayalı tanışıklığımız vardı. Birbirimize karşı sevgimiz ve saygımız. Sonra aramıza siyaset girdi. Dünya görüşlerimiz farklıydı ama bu farklılık aramıza siyaset girmeyinceye kadar sevgiyle ve saygıyla devam etti. Hiç unutmam. 2011’de ben AK Parti’nin Adıyaman milletvekili adayıydım. Sırrı Süreyya da

Hazine iki tahvil ihalesinde yaklaşık 35,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirilen iki devlet tahvili ihalesinde yaklaşık 35,5 milyar TL borçlandı.

CHP’li Gürer: Don arpanın verim ve rekolte kaybına yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan zarar gören tarım ürünlerini yerinde inceleyerek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, “Donla ilgili tablo zaman geçtikçe daha belirgin hale geliyor ve arpanın farklı bölgelerinde verim ve rekolte kaybına yol açıyor” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir