ABD ve Kolombiya arasındaki göçmen iade krizi: Kolombiya devlet yetkililerine vize kısıtlaması

Trump Kararıyla Kolombiya Göçmenleri Sınır Dışı Edilmedi

ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı göçmen kararları doğrultusunda, düzensiz göçmenlerin askeri uçaklarla ülkelerine sınır dışı edilme süreci devam ediyor. Ancak Kolombiya, bu sürece karşı çıktı ve ABD uçaklarının inişine izin vermedi. Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, “Kolombiyalı göçmenler suçlu gibi görülemez. ABD, göçmenlere saygı göstermeli ve kabul protokolleri oluşturmalı” şeklinde açıklama yaptı.

Petro, Kolombiya’da göçmen statüsüne sahip olmayan 15.660 ABD vatandaşının bulunduğuna da dikkat çekerek durumu vurguladı.

ABD’nin Aldığı Karar

Bu gelişmenin ardından ABD, Kolombiya’nın düzensiz göçmenleri kabul etmemesi üzerine, devlet yetkilileri ve aileleri için vize kısıtlamaları getirdiğini duyurdu.

Yaşanan Süreç

Trump, yemin töreninden sonra yasal göç imkanlarını kısıtlayan uygulamaları açıklamıştı. ICE kuvvetlerine hassas sayılan alanlarda göçmenleri tutuklama yetkisi verilmiş ve sınıra daha fazla asker gönderme kararı alınmıştı.

ABD Başkanı, göçmenlerin sınır dışı edilmesi için DEA, ATF ve USMS gibi federal ajanslara geniş yetkiler vermişti. X hesabından yapılan açıklamada, 538 göçmenin gözaltına alındığı ve 373 kişi için gözetim talebinde bulunulduğu belirtilmişti.

Meksika da geçen hafta benzer bir durum yaşayarak ABD’ye ait askeri uçağın iniş talebini reddetmişti. Brezilya Dışişleri Bakanlığı ise göçmenlerin aşağılayıcı muameleye maruz kaldıklarını belirterek uygulamayı kınamıştı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Yankı Bağcıoğlu: ‘Uzman erbaş ve sözleşmeli erler orman yangınlarıyla mücadelede değerlendirilmelidir’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, orman yangınlarına ilişkin “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Millî Savunma Bakanlığı’nı, gerekli yasal ve idari düzenlemeleri hızla hayata geçirerek, uzman erbaş ve sözleşmeli erlerin Orman Genel Müdürlüğü kadrolarında görevlendirilmesini sağlamaya davet ediyoruz. Bu öneri, hem yangınla mücadelede güçlü, eğitimli ve sürekli bir kadro oluşturulması hem de TSK’dan ayrılan personelin mesleki birikimlerinin topluma yeniden kazandırılması bakımından önemli bir fırsattır” dedi.

Ütücüler başkanlık çadırında görevliydi

Diyanet’in hac organizasyon talimatında isimleri geçen ütücülerin ‘Başkanlık Çadırı ve Başkanlık Çadırı Kadınlar Bölümü’ için görevlendirildiği yazıyor.

Hamas: Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla görüşüyoruz, nihai karar açıklanacak

Hamas, Gazze Şeridi’nde ateşkes önerisini Filistinli gruplarla görüştüğünü ve nihai kararını açıklayacağını duyurdu.

Mansur Yavaş duyurdu: İzmir’e yeni destek ekibi gidiyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yangınla mücadele kapsamında İzmir’de 4 araç ve 9 itfaiye personelinin aktif görev yaptığını, ayrıca Manisa’da 5 araç ve 8 personelin çalışmalara katıldığını belirtti.

Fatih Erbakan’dan ‘erken seçim’ çağrısı!

Partisinin İl başkanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada ‘erken seçim’ çağrısı yapan YRP lideri Fatih Erbakan, “Bu saatten sonra sizin yapacağınız en iyi iş, 2026 ilkbaharında seçim sandığını milletin önüne getirmektir. Yüzde 29’la orada oturamazsınız. Daha fazla milleti oyalamayın, bir an evvel bu seçim sandığını getirin” dedi.

5 yaşındaki Aslı köyünü felaketten kurtardı

Burdur’da 5 yaşındaki Aslı köyünü felaketten kurtardı, itfaiye tarafından ödüllendirildi.