Almanya’da kriz derinleşiyor: İflaslar 15 yılın zirvesinde

Almanya’da Şirket İflasları Endişe Verici Bir Seviyeye Ulaştı

Almanya’da, 2023 yılının son çeyreğinde yaşanan şirket iflasları, son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ülke genelinde iflasların en çok arttığı sektörler arasında yüzde 47’lik bir artışla hizmetler sektörü ön plana çıkarken, imalat sektöründe de yüzde 32’lik bir yükseliş görüldü. Ekonomistlere göre, artan iflaslar doğrudan küresel ekonomik belirsizlikler ve iç pazarın zorluklarıyla ilişkilendiriliyor.

2023 yılının son çeyreğinde iflas eden şirket sayısı, 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak ekonomik açıdan endişe verici bir durumu ortaya koyuyor.

İflaslar Yüzde 36 Artış Gösterdi, 38 Bin Çalışan Etkilendi

Halle Institute for Economic Research’ün (IWH) yaptığı araştırmaya göre, 2024’ün dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre iflas eden şirket sayısında yüzde 36’lık bir artış yaşandı ve yaklaşık 38 bin çalışan bu durumdan etkilendi.

Bu seviyeler en son 2009 ortasındaki küresel mali kriz döneminde görülmüştü.

Enstitü, artan iflasların kısmen mevcut krizden ve enerji ile iş gücü maliyetlerinin yükselmesinden kaynaklandığını vurgulayarak, durumu endişe verici buldu.

Enstitünün iflas araştırmaları biriminin yöneticisi Steffen Mueller, faiz oranlarının yükseltilmesi ve desteklerin kesilmesiyle, 2022 yılında gerçekleşmesi gereken iflasların şimdi gerçekleşmeye başladığını belirtti. Uzun yıllarca süren düşük faizler ve koronavirüs salgını dönemindeki sübvansiyonların iflasları geciktirdiğini belirten Mueller, şimdi ise gerçeklerle yüzleşme zamanının geldiğini dile getirdi.

Hizmetler sektöründe yıllık yüzde 47 artışla en çok iflasların yaşandığı sektör olurken, imalat sektöründe de yüzde 32’lik bir artış gözlendi.

Related Posts

İnşaat malzemesi sanayi üretimi geriledi

İnşaat malzemesi sanayisinde üretim 2025 yılının şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 geriledi.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

BMW kârları sert düştü

Alman otomotiv devi BMW, 2025 yılına finansal açıdan kötü bir giriş yaptı. Şirketin ilk çeyrekte elde ettiği net kâr, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,4 azalarak 2,2 milyar euro seviyesine geriledi. Dolar cinsinden ifade edildiğinde bu …

Sırrı Süreyya’nın ardından…

Sırrı Süreyya Önder’e dair yazdığım yazı o birilerini pek bir şaşırtmıştı. İlk günden itibaren yattığı hastaneye yaptığım ziyaretler de. Sırrı Süreyya benim hemşehrimdi. Yaşça küçüğümdü. Uzun yıllara dayalı tanışıklığımız vardı. Birbirimize karşı sevgimiz ve saygımız. Sonra aramıza siyaset girdi. Dünya görüşlerimiz farklıydı ama bu farklılık aramıza siyaset girmeyinceye kadar sevgiyle ve saygıyla devam etti. Hiç unutmam. 2011’de ben AK Parti’nin Adıyaman milletvekili adayıydım. Sırrı Süreyya da

Hazine iki tahvil ihalesinde yaklaşık 35,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirilen iki devlet tahvili ihalesinde yaklaşık 35,5 milyar TL borçlandı.

CHP’li Gürer: Don arpanın verim ve rekolte kaybına yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan zarar gören tarım ürünlerini yerinde inceleyerek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, “Donla ilgili tablo zaman geçtikçe daha belirgin hale geliyor ve arpanın farklı bölgelerinde verim ve rekolte kaybına yol açıyor” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir