30 yıl sonra ilk: Bilim insanları yeni bir antibiyotik sınıfı keşfetti

Euronews’te yer alana hbere göre; yeni antibiyotik, özellikle ilaca dirençli E. coli suşları dahil olmak üzere çok sayıda bakteriye karşı etkili. Lariocidin’in, bakteri hücresinin “ribozom” adı verilen kısmını hedef aldığı ve bu şekilde bakterilerin işlevlerini bozduğu belirtildi. Araştırmanın başyazarı Profesör Gerry Wright, “Bu yeni bir etki şekline sahip yeni bir molekül. Bu bizim için büyük bir adım,” dedi.

Araştırma, saygın bilim dergisi Nature’da yayımlandı. Bilim insanları, keşfi yapmak için yaklaşık bir yıl boyunca arka bahçedeki toprak örneklerinden bakteri yetiştirdi. Bu süreçte Paenibacillus adlı toprak bakterisinin Lariocidin’i ürettiği tespit edildi.

Molekülün yalnızca bakterilere karşı etkili olmakla kalmadığı, aynı zamanda insan hücreleri üzerinde toksik etki göstermediği de ifade edildi. Bu durum, Lariocidin’in güvenli bir tedavi seçeneği olabileceğine işaret ediyor.

Madrid’deki Ramon ve Cajal Hastanesi Mikrobiyoloji Bölümü Başkanı Rafael Canton, Lariocidin’in hem Gram-pozitif hem de Gram-negatif bakterilere karşı etkili olduğuna dikkat çekerek, “Bu madde, DSÖ tarafından öncelikli tanımlanan çoklu ilaç direnci taşıyan bakterilere karşı da etkili. Bu çok geniş bir etki yelpazesi anlamına geliyo,” dedi. Cantón, çalışmaya dahil olmamakla birlikte, keşfi “dirençli bakterilere karşı mücadelede bir dönüm noktası” olarak tanımladı.

Lariocidin’in güvenilirliğinin kesinleşmesi için klinik deneyler de dahil olmak üzere ileri testlerin yapılması gerekiyor. Ancak mevcut bulgular, bilim dünyasında heyecan yaratmış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), antimikrobiyal direnci (AMR) en büyük küresel halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlıyor. DSÖ verilerine göre dünya çapında yılda yaklaşık 4,95 milyon ölüm AMR ile ilişkili. Avrupa ve Orta Asya’da bu sayı yıllık 133 bine ulaşıyor.

 

Related Posts

Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişme

Oturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.

Doğan Burda’dan dijital devrim: Big Media & Technology dönemi!

Doğan Burda, marka dönüşüm vizyonu çerçevesinde unvan değişikliğini duyurdu. Yeni dönemde faaliyetlerini Big Media & Technology adı altında sürdürecek olan şirket, dijitalleşme, yapay zekâ entegrasyonu ve medya teknolojileri odağında sürdürülebilir …

Dünyanın kalp atışları yeni bir okyanus doğuracak: Bir kıta ikiye ayrılacak

Bilim insanları, Afrika kıtasının kalbinde süregelen derin jeolojik değişimlerin bir noktada ‘kıtasal ayrılığa’ sebep olabileceğini ortaya koydu. Bu ayrışma, dünyaya yeni bir okyanus da kazandıracak…

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Adobe’un yapay zeka aracı Firefly artık iOS ve Android cihazlarda

Firefly için mobil uygulama yayınlandı. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için sunulan mobil uygulama, metin yazarak görsel ve video oluşturmayı pratik hale getiriyor.

iPhone’unuzda yer kalmadıysa bu özellik hayat kurtaracak: İşte yeni özellik

Apple, iOS 26 güncellemesiyle birlikte düşük depolama alanına sahip iPhone kullanıcılarını rahatlatacak yeni bir özelliği hayata geçiriyor. “Dinamik Depolama Rezervi” adı verilen bu sistem, yazılım güncellemeleri sırasında cihazda geçici olarak boş alan oluşturarak, güncelleme işlemlerinin sorunsuz tamamlanmasını sağlıyor.