100 yıllık gizem denizin 600 metre derinliğinde son buldu… Dev canlı ilk kez görüntülendi

Güney Atlantik Okyanusu’nda Sıra Dışı Keşif: Dev Mürekkep Balığının Yavrusu Görüntülendi

Deniz bilimleri enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Güney Atlantik Okyanusu’nda bulunan Güney Sandwich Adaları açıklarında, sadece 30 santimetre boyunda olan bir dev mürekkep balığı yavrusu keşfedildi. Enstitünün Falkor adlı gemisiyle yapılan araştırmada, yüzeyin 600 metre derinliğinde bulunan bu nadir canlı, uzaktan kumandalı araç SuBastian tarafından kameralara kaydedildi.

Yarı saydam gövdesiyle dikkat çeken bu canlı, okyanusun en gizemli türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Kat Bolstad, yavru dev mürekkep balığının görüntülerinin keşfinin heyecan verici olduğunu belirterek, insanların daha önce bu canlıların varlığından haberdar olmadığını düşünmenin büyük bir alçakgönüllülük gerektirdiğine dikkat çekti.

Dev mürekkep balıklarının yaşam döngüsü hakkında hala çok az bilgiye sahip olunduğu biliniyor. Balina ve deniz kuşlarının mide içeriklerinde kalıntılarına rastlanan bu canlılar, derin denizde gözlemlenmesi oldukça nadir bir fırsat oluşturuyor. Bilim insanları, bu keşif sayesinde dev mürekkep balıklarının yedi metreye kadar büyüyebildiğini ve 500 kilograma kadar ağırlığa sahip olabildiklerini belirtiyor. Yavruların zamanla şeffaf görünümlerini kaybederek kırmızımsı bir renge büründüğü biliniyor.

Aynı araştırma gezisi sırasında bir başka nadir canlı türü olan buzul cam kalamarının da doğal ortamında görüntülendiği açıklandı. Dr. Bolstad ve Dr. Aaron Evans, dev mürekkep balığı ve buzul cam kalamarı yavrularının benzer yönlerine dikkat çekerek, bu türlerin şeffaf gövdeleri ve uzun dokunaçlarıyla önemli bir benzerlik taşıdığını belirtiyor. Ancak buzul cam kalamarında, sekiz kolun ortasında kancalar bulunmadığını da vurguluyorlar.

Related Posts

Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişme

Oturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.

Doğan Burda’dan dijital devrim: Big Media & Technology dönemi!

Doğan Burda, marka dönüşüm vizyonu çerçevesinde unvan değişikliğini duyurdu. Yeni dönemde faaliyetlerini Big Media & Technology adı altında sürdürecek olan şirket, dijitalleşme, yapay zekâ entegrasyonu ve medya teknolojileri odağında sürdürülebilir …

Dünyanın kalp atışları yeni bir okyanus doğuracak: Bir kıta ikiye ayrılacak

Bilim insanları, Afrika kıtasının kalbinde süregelen derin jeolojik değişimlerin bir noktada ‘kıtasal ayrılığa’ sebep olabileceğini ortaya koydu. Bu ayrışma, dünyaya yeni bir okyanus da kazandıracak…

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Adobe’un yapay zeka aracı Firefly artık iOS ve Android cihazlarda

Firefly için mobil uygulama yayınlandı. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için sunulan mobil uygulama, metin yazarak görsel ve video oluşturmayı pratik hale getiriyor.

iPhone’unuzda yer kalmadıysa bu özellik hayat kurtaracak: İşte yeni özellik

Apple, iOS 26 güncellemesiyle birlikte düşük depolama alanına sahip iPhone kullanıcılarını rahatlatacak yeni bir özelliği hayata geçiriyor. “Dinamik Depolama Rezervi” adı verilen bu sistem, yazılım güncellemeleri sırasında cihazda geçici olarak boş alan oluşturarak, güncelleme işlemlerinin sorunsuz tamamlanmasını sağlıyor.